Daminion Forums: Build 1623: Sort By changes to "None" after restarting Daminion - Daminion Forums

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

User is offline Wilfried 

  • Bronze Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 190
  • Joined: 08-June 14

Posted 03 April 2017 - 09:12 PM (#1)

Build 1623: Sort By changes to "None" after restarting Daminion


When you close the Daminion client and start it again, you will see the same "view" like before closing the program. In Build 1623 I noticed a somewhat different behavior. even though I see the same search result set as before, the "Sort By" option always reverts to "None" Before shutting down Daminion, it was "Creation Datetime".
Wilfried
1


User is offline Uwe 

  • Platinum Member
  • Group: Administrators
  • Posts: 1313
  • Joined: 28-January 12

Posted 03 April 2017 - 10:12 PM (#2)

confirmed


User is offline Daria 

  • Silver Member
  • Group: Administrators
  • Posts: 253
  • Joined: 04-July 16

Posted 07 April 2017 - 01:16 PM (#3)

Hi guys,

Thank you for reporting, I've registered the issue (#4555)

Kind regards,
Daria


User is offline Daria 

  • Silver Member
  • Group: Administrators
  • Posts: 253
  • Joined: 04-July 16

Posted 28 April 2017 - 09:17 AM (#4)

Hi guys,

just checked our Redmine and saw Alex's feedback on this issue. He claims that with the sort setting in place, the time of loading big catalogs significantly increases. He reverted the setting to None on purpose, until they fix that issue with loading.

Regards,
Daria


User is offline Wilfried 

  • Bronze Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 190
  • Joined: 08-June 14

Posted 28 April 2017 - 09:30 AM (#5)

I was guessing that ... Posted Image

I'd rather wait a little longer until the application opens (or better: see a dialog saying something similar to "The last view before closing the catalog contained many items. Do you want to continue or show an empty or unsorted thumbnail view?"), than spending more time searching for a missing item until I remember to set the "Sort By" option as it was before.

Btw, I would also prefer the "Sort By" clause to be part of the Saved Searches.
Wilfried
0


User is offline Uwe 

  • Platinum Member
  • Group: Administrators
  • Posts: 1313
  • Joined: 28-January 12

Posted 28 April 2017 - 10:00 AM (#6)

Hello,
thanks for the information. But I don't understand it. At the moment (sorting: None) the catalog is loaded "as it is" on the database item by item and this is the view in the Browser Window. And yes this should be faster than an additional sort before showing the items.
But now I have to sort the items e.g. by Creation DateTime. At the end it should take the same time (load and sort) before I can continue.
Where is the advantage for me - the user?
Regards, Uwe


User is offline Wilfried 

  • Bronze Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 190
  • Joined: 08-June 14

Posted 28 April 2017 - 10:36 AM (#7)

View PostUwe, on 28 April 2017 - 10:00 AM, said:

At the end it should take the same time (load and sort) before I can continue

Not only the same time, but even more: Since I tend to forget, I have to select a sort criteria, the time to search for "missing" items comes in addition.

In my opinion the option Sort By = "None" makes only sense (if it does at all), when the result set is small enough to fit all found items on the same page.

I would be happy to see an empty thumbnail window after starting Daminion, but when I decide to open a previously shown view, I prefer it to be shown in the same sequence, as it did before.
Wilfried
0


User is offline Juha 

  • Silver Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 318
  • Joined: 08-December 11

Posted 28 April 2017 - 02:57 PM (#8)

My +1 to Wilfried's proposal.

-Juha
0


User is offline Paul Barrett 

  • Silver Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 288
  • Joined: 23-September 16

Posted 25 May 2017 - 10:01 PM (#9)

View PostJuha, on 28 April 2017 - 02:57 PM, said:

My +1 to Wilfried's proposal.

-Juha



+1 here too



0


User is offline ShadeWalker 

  • Newbie
  • Pip
  • Group: Members
  • Posts: 3
  • Joined: 05-February 17

Posted 27 July 2017 - 01:19 AM (#10)

Same here!! +1) Its a bit of a pain.. It would be nice, at the very least to have Daminion open with whatever selection was used when Daminion was last closed..
1


User is offline Wilfried 

  • Bronze Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 190
  • Joined: 08-June 14

Posted 27 July 2017 - 07:40 AM (#11)

View PostShadeWalker, on 27 July 2017 - 01:19 AM, said:

... a bit of a pain..


... not "a bit" it is rather "a big pain in the b...".
Posted Image I don't know how many times I start Daminion, wondering and searching why a certain item is not in the place I expect it to be, until I remember setting the Sort By again ....

Besides that, I noticed, sometimes when starting the Daminion standalone client it opens the same view as it was, when was closed (with Sort By = None) and other times it shows all items in the catalog. So far, I could not find out, what triggers it.

Also, when I use more then one catalog, then close the "Test-catalog" and keep the "Main-catalog" open until ending Daminion. Then after restarting, it opens the "Test-catalog" when I expect it to open the most recently used one.
Wilfried
0


User is offline Uwe 

  • Platinum Member
  • Group: Administrators
  • Posts: 1313
  • Joined: 28-January 12

Posted 27 July 2017 - 07:59 AM (#12)

View PostWilfried, on 27 July 2017 - 07:40 AM, said:

Also, when I use more then one catalog, then close the "Test-catalog" and keep the "Main-catalog" open until ending Daminion. Then after restarting, it opens the "Test-catalog" when I expect it to open the most recently used one.


Hello,
my impression is: the last opened catalog is opened when the client starts.
E.g. open "main catalog", then open "test catalog"->close the client and restart->"test catalog" is opend.

Regards the sort: the current status is not user friendly. I also have to check where is the item I expect on the page - oooooohhhh sorting:none - change sort to "Creation DateTime"
Regards, Uwe


User is offline Paul Barrett 

  • Silver Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 288
  • Joined: 23-September 16

Posted 27 July 2017 - 07:59 AM (#13)

View PostDaria, on 28 April 2017 - 09:17 AM, said:

Hi guys,

just checked our Redmine and saw Alex's feedback on this issue. He claims that with the sort setting in place, the time of loading big catalogs significantly increases. He reverted the setting to None on purpose, until they fix that issue with loading.

Regards,
Daria



I don't see how the app opening the catalog and then applying the last sort is significantly slower than the alternative. Yes it will be slower in system terms than opening with no sort, but its still a lot quicker than the time it takes for me to:

a) Realise there's no sort
b) Remember what my last sort was
c) Select and apply the settings

Regards

Paul



1


User is offline Wilfried 

  • Bronze Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 190
  • Joined: 08-June 14

Posted 27 July 2017 - 08:17 AM (#14)

View PostUwe, on 27 July 2017 - 07:59 AM, said:

my impression is: the last opened catalog is opened when the client starts.


Confirmed!

In other words: the last catalog the user did open (even this was closed immediately) and not the one which was open at the time when Daminion closed. So, if I uses Damion the whole day using my main catalog, open briefly the "Test catalog" and close it again, next day the "Test Catalog" will open and I have also a situation not seeing, what I expect to see ...
Wilfried
0


User is offline Exterminador 

  • Bronze Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 165
  • Joined: 23-July 11

Posted 06 August 2017 - 11:42 AM (#15)

+1 to get the saving the sort order on exit back :)
0


User is offline Pictor 

  • Member
  • PipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 36
  • Joined: 02-April 13

Posted 06 August 2017 - 08:50 PM (#16)

Hi,

I don't want to have to set the "sort by" to datasetname every time Daminion starts. At 99 percent of the launches I need the sort by datasetname.

Therefore, please expand the settings for this selection:
  • Sort (last)
  • No sorting



This is usability, a very important quality feature

Thank you Daminion-Team in advance for the change.


Pictor
1


User is offline Volker 

  • Bronze Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Members
  • Posts: 183
  • Joined: 26-January 12

Posted 15 August 2017 - 02:21 PM (#17)

+1 !
0


Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users